För mer information

ÖSS Kansli

Box 69

742 21 Östhammar

0173 - 102 50

[ÖSS Hemsida]

 

 

 

     

Historia

 

Följande stod att läsa i Östhammars Tidning den 1 juli 1890.Året innan hade man arrangerat en kappsegling på fjärden, en kappsegling som var mycket uppskattad. Den gången var det båten "Poseidon" som vann första priset, en båtflagga.

Under de tre följande somrarna skulle det ordnas den stora årliga kappseglingen på Galtfjärden. Tärnan, en ångslup som trafikerade mellan Östhammar och Harg användes som bogserbåt Tärnan var också en perfekt åskådarplats.

Det sägs att disciplinen på tävlingarna inte alltid var så god, och därför började man arrangera manöverseglingar på Östhammarsfjärden. Vi kan kalla dem för den tidens klubbmästerskap. Skillnaden kanske är att på den tiden gjorde man strandhugg på Söderön.

I början av 1900-talet köpte doktor Schérsten Östhammars första motorbåt. Redan år 1906 kunde man i Östhammars Tidning se en notis att det fanns i staden sex motorbåtar. Det är hundra år sedan och Östhammars Segelsällskap bara växer. I dag är medlemmarna både motorbåts- och segelbåtsägare.Att vara medlem

Att vara medlem i Östhammars Segelsällskap betyder inte bara att man har en båtplats i sjön och på varvet utan mycket mer än så. Som medlem har du tillgång till klubbhuset med det fullständiga köket, dusch, tvättmaskin och tumlare. Du kan också hyra klubbhuset för dina fester och då använda porslin, glas och bestick som finns i köket.

Medlemmarna har även tillgång till det lilla lusthuset vid piren, det först klubbhuset, för mindre sammankomster. De yngre medlemmarna har ett "ungdomens hus" där de kan meka med sina jollar och även förvara seglen.


Klubbholmen Bergskär

Men båtlivet är ju inte bara varvet. Båtlivet är ju kortare och längre utflykter ut till havs. En kort helgutflykt kanske går till klubb- holmen, Bergskär. Ofta samlas där flera båtar för en trevlig samvaro. De fina förtöjningsmöjligheterna gör att det under vissa helger uppstår spontana grillpartyn på stranden. Bergskär är också startplatsen för tävlingen "Värlingsö Runt" med prisutdelningsfest efter tävlingen.

Midsommar på Bergskär har blivit en kär tradition och en trevlig familjesammankomst med dans kring midsommar- stången och grillning på kvällen.

På klubbholmen finns telefon.


Aktiviteter

En medlem i Östhammars Segelsällskap har en stor mängd av aktiviteter att välja mellan:

* Olika tävlingar under säsongen
* Navigationsundervisning
* Seglarskola för dom yngre
* Eskaderseglingar enligt önskemål
* Temakvällar
* Träff i klubbhuset på nyårsdagenAtt vara medlem i Östhammars Segelsällskap innebär också vissa plikter, för att allting skall fungera både på varvet och på Bergskär. Två säsonger av tre skall man gå vakt på varvet en natt, tillsammans med en kamrat. Vi är över- tygade om att vaktnätterna har sparat oss från större skadegörelse.

Ett par gånger under säsongen har vi allmänna städdagar, då man hjälps åt att städa på varvet och på Bergskär. Man hjälps också åt vid reparationer av bryggor.

 

 

Välkommen till Östhammars Segelsällskap!
 

 

Besök våra annonsörer:

 
 

 

 

Copyright © 2004 Båtliv i Roslagen Handelbolag.